Nieuw wilgen seizoen weer gestart! Verse wilgentenen weer volop beschikbaar.
Zinkstukken (klassiek)

Zinkstukken (klassiek)

Zinkstukken zonder kunststofdoek

Een klassiek zinkstuk is een soort mat van alleen wilgenhout. Eerst wordt een raamwerk van wiepen uitgezet: om de meter een wiep voor de eerste laag, vervolgens een tweede laag haaks erop.

Elk kruispunt wordt geknoopt met sjorringtouw, dat tevens de basis vormt voor het verder opknopen van het rijshout op het zinkstuk. Het touw bevat sisal-polypropleen en zet zich vast als het nat wordt.

De bossen rijshout worden gelijkmatig verdeeld tussen de bovenste laag wiepen, tot een dikte van 10 tot 15 cm. Hierover wordt een tweede laag rijshout aangebracht, haaks op de eerste laag.

De opdrachtgever bepaalt overigens de dikte van de wiepen en van de laag wilgenhout. Die opdrachtgever kan bijvoorbeeld zijn: Rijkswaterstaat, een gemeente of een aannemer.

Het vervaardigen van een klassiek zinkstuk is arbeidsintensiever, omdat alleen wilgenhout wordt gebruikt en geen kunststofdoek. Het is daardoor veel milieuvriendelijker dan hedendaagse zinkstukken met kunststofdoek. Van Aalsburg stelt daarom steeds meer klassieke zinkstukken samen: de nieuwe trend. Per dag 3000 m2 en per jaar gemiddeld 1.000.000 m2. In Nederland, Letland, Engeland, Duitsland, Denemarken en België. En zelfs in Suriname en Aruba.

Vrijblijvend advies
Zinkstukken (Klassiek) - Kiwa ISO 9001
Zinkstukken (Klassiek) - Kiwa ISO 14001
Zinkstukken (Klassiek) - Kiwa VCA
Zinkstukken (Klassiek) - Erkend leerbedrijf
Zinkstukken (Klassiek) - SIKB Bodembeheer
Zinkstukken (Klassiek) - FSC
Zinkstukken (Klassiek) - C02 prestatieladder

Voorbereiding afzinken op de ‘zate’

De ‘zate’ is de plek langs het water, waar de zinkstukken worden gemaakt. Die zijn vaak enorm zwaar en groot en ca. 50 cm. hoog. Ze worden gemaakt op buizen om ze soepel en onbeschadigd in het water te laten glijden. De zate moet met een vrachtwagen bereikbaar en met een kraan berijdbaar zijn, omdat veel wilgenhout moet worden aangevoerd.

Het kan zijn dat een extra laag wiepen wordt opgeknoopt om te voorkomen dat basaltstenen tijdens het afzinken van de mat rollen. Deze extra laag is net zo effectief, maar minder kostbaar dan het vlechtwerk van wilgentenen dat vroeger bovenop het zinkstuk werd gemaakt.

Vrijblijvend advies
Zinkstukken (Klassiek) - Voorbereiding afzinken op de ‘zate’

Veelgestelde vragen

Wat is de opbouw van een klassiek zinkstuk?
Een klassiek zinkstuk is een uit wilgenhout opgebouwde mat, die bestaat uit minimaal 4 lagen wiepen met daartussen 2 lagen onderling kruisend wilgenhout.
Wat is speciaal aan dit soort zinkstuk?
In een klassiek zinkstuk wordt geen kunststof doek gebruikt, zoals geotextiel of bentoniet.
waarom is deze constructie natuurvriendelijk?
Ook het sjorringtouw is milieuvriendelijk. En dus zijn alle gebruikte materialen natuurvriendelijk.