
Gemeente Rotterdam
Bodembescherming en oeverbescherming
Een klassiek zinkstuk is een uit rijshout opgebouwde mat, zonder geweven doek eronder, met een laag wiepen erop. Deze zinkstukken worden al meer dan 100 jaar zo gemaakt. Dat gebeurde vroeger om bodems en oevers te beschermen tegen erosie door water. Ze worden ook al 70 jaar in de wegenbouw gebruikt om wegverzakking te voorkomen.
Van Aalsburg heeft kennis en ervaring voor het ambachtelijk vervaardigen van alle soorten constructies: zinkstukken voor bodembescherming en kraagstukken voor oeverbescherming.









Opbouw zinkstuk
Van Aalsburg B.V. heeft al het nodige materieel in eigen beheer. Geen klus te moeilijk of te complex, of wij hebben het juiste materieel ervoor gereedstaan. In eigen huis. Van het kleinste tot het grootste werk. Ons specialistenwerk is alleen te doen met het juiste materieel. En onze medewerkers zijn gecertificeerd om die machines te bedienen.
We bekijken per opdracht welk materieel het meest geschikt is. Alle machines kunnen worden vervoerd op eigen vrachtwagens. Ons vrachtwagenpark is afgestemd op het werk. Gezien het brede dienstenpakket, is dat heel wat. Het kan gaan om het transport van wiepen (22 meter lang) of van rijshout. Of om het gebruik van rupskranen of mobiele kranen en rupsvoertuigen. Van tractor tot kraanschip, van rupsvoertuig tot vrachtwagen. Het materieel is altijd voorhanden. Overal, ook op moeilijk bereikbare plaatsen. Geen brug te ver.

Raamwerk
Klassieke zinkstukken zijn vaak enorm zwaar en groot. Ze worden daarom op buizen gemaakt, om ze soepel en onbeschadigd in het water te laten glijden. Een sleepboot of kraanschip kan het zinkstuk met sleeplijnen verplaatsen.
Eerst wordt een raamwerk van wiepen de meter een wiep voor de eerste laag, vervolgens een tweede laag haaks erop. Elk kruispunt wordt geknoopt met sjorringtouw, dat tevens de basis vormt voor het verder opknopen van het rijshout op het zinkstuk. Het sjorringtouw bevat sisal-polypropleen en zet zich vast als het nat wordt.
